Verkenning naar de ERK-niveaus van de moderne vreemde talen

Redactie Geplaatst op 02 februari 2024

De vakvernieuwingscommissie moderne vreemde talen is volop bezig met de actualisatie van de examenprogramma’s. De commissie werkt aan de programma’s van negen talen voor vmbo, havo en vwo. Het ministerie van OCW heeft de commissie verzocht om aan de vaardigheden in de eindtermen ook beheersingsniveaus toe te voegen. Dat gebeurt in de vorm van ERK-niveaus per taal, taalvaardigheid en schoolsoort.

Omdat er nog onvoldoende inzicht was in de beheersingsniveaus die door leerlingen worden bereikt, hebben curriculumexperts Bas Trimbos en Loes Groen van SLO een verkenning uitgevoerd. Samen met Laura Wagemakers (leraar en lid van de vakvernieuwingscommissie), vertellen ze over de betekenis van deze verkenning voor de geactualiseerde examenprogramma’s in wording. "De ERK-niveaus bieden handvatten om de eindtermen te concretiseren en de docenten tijdens de implementatiefase niet alleen op weg te helpen, maar ook uit te leggen waar deze eindtermen vandaan komen."

Lees het hele artikel uit Levende Talen Magazine 2024 - 1 over de verkenning van de ERK-niveaus voor de moderne vreemde talen.

blijf op de hoogte

Altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze automatische updates. Je ontvangt dan een e-mail als wij een nieuwsbericht plaatsen.

Aanmelden updates

* zijn verplicht
Vakken